Tietoa pellavasta ja sen hoidosta
Ominaisuudet Pellavan hyvät puolet tekevät siitä monikäyttöisen tekstiilikuidun. Sen lisäksi, että se on materiaalina kauniin kiiltävä, se hengittää ja johtaa lämpöä. Siksi se on ehdoton materiaali lämpiminä kesäpäivinä. Se on myös imu- ja haihduttamiskykyinen, ja siksi hyvä valinta usein kastuviin tekstiileihin kuten pyyhkeisiin ja saunatakkeihin.
Pellavan rypistyvyys jakaa mielipiteitä. Minulle se on statement aidosta luonnon materiaalista! Olemme suunnitelleet tuotteet siten että malli ja kaavoitus tukevat pellavan ominaisuuksia, silloin rypyillekin on tilaa.
Myönnän, että pellavaliinan silitän täysin rypyttömäksi, mutta lakanani ei silityslaudalle päädy. Tästä syystä aikanaan siirryin puuvillalakanoista (silitin, aina!) pellavaisiin, helpotan omaa arkea – ja nautin lopputuloksesta 😉
Pellavatekstiilit rakastaa käyttöä, vanhimmat perintöpellavani on mummoni nuorena valmistamia. Hän kasvatti ja työsti pellavan pellolta kangaspuihin asti – ja nyt ne on käytössäni keittiöpyyhkeinä.
Pesu Pellava pehmenee pestessä. tuotteet pestään erillään muusta pyykistä irtoavan nukan ja pintavärin vuoksi. Pese väljässä vedessä pesuryppyjen ja hankauksen välttämiseksi. Linkoa kevyesti rypistymisen välttämiseksi.
Kuivaus älä käytä kuivuria. Vaatteet kannattaa kuivata hyvin muotoillulla vaateripustimella. Silittäminen on helpompaa kun jätät vaatteen hieman kosteaksi. Pellavapyyhkeet ja -lakanat voit heittää narulle kuivumaan ja laskostaa kevyesti – tiukkoja taitoksia kannattaa välttää, sillä ne voi murtaa jäykkiä pellavakuituja. Pohdi tarvitseeko tuotteita silittää, vai onko kunnon ravistus ja vetäminen riittävä viimeistely – minun sänkyyn päätyy silittämättömät pellavalakanat.
Silitys Aiemman käsityksen mukaan pellava silitetään kuumalla raudalla. Älä kuitenkaan tee niin, vaan silitä esimerkiksi harson läpi nurjalta puolelta 150 asteella. Liian kuuma käsittely tuhoaa pellavalle ominaisen kuituvahan ja heikentää sen kiiltoa.